«

»

апр. 26

Животът в зелените зони прави хората щастливи

Когато хората живеят край паркове и градини, са по-удовлетворени от живота и страдат от по-малко психични разстройства

Британски учени от университета на Ексетър установиха, че животът в зелените градски зони влияе добре на здравето.

Хората, които живеят до паркове, градини или места с повече зеленина, се чувстват по-добре, по-щастливи са и са по-доволни от живота от останалите, предаде Би Би Си.

Специалистите са изследвали данни за повече от 5000 семейства и 10 хил. самостоятелно живеещи душо, които от 1991 до 2008 г. са сменили местожителството си.

Резултатите са показали, че когато те са живели край паркове и градини, са били по-удовлетворени от живота и са страдали от по-малко психични разстройства.

Тази тенденция се е запазила, дори и след като е имало промяна в доходите, служебното и семейното положение, здравословното състояние и типа жилище.

Изследователите са сравнили това влияние на „зеленото пространство“ с големи жизнени събития като брака.

Според изчисленията им ефектът от живота в зелена зона е равен на една трета от въздействието, което оказва щастливият брак.

А също на една десета от добрата работа. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Психолоджикъл сайънс“.

Според учените получените от тях данни могат да бъдат използвани при градоустройствените планове, а също от органите на местното самоуправление при разработване на стратегия за опазване на общественото здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>