«

»

апр. 26

Оранжев велотур в София

Холандското посолство в София и Сдружение „Велоеволюция“ са организатори на инициативите „Всички на колела“ и „Мисли велосипедно“

Оранжев велотур – петък, 26 април, старт посолството на Холандия на ул. „Оборище“ 15
Всеки на колело е добре дошъл на Оранжевия велотур, казват организаторите от Сдружение „Велоеволюция“ (velobg.org) и холандското посолство в София.

Официалната начална точка е Холандското посолство

на ул. „Оборище“ 15 (на ъгъла с ул. „Кракра“), в 15:30 ч. в петък, 26 април.

Колоната на колелета ще бъде поведена от извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия у нас Карел ван Кестерен.

След като мине през няколко знакови холандски присъствия в столицата, например „Холандската фурна“ на ул. „Ангел Кънчев“, обиколката ще завърши към 17 ч. в градинката срещу Военния клуб (наричана и градинка на „Кристал“) на бул. „Цар Освободител“.

Там вече ще бъде подредена фотоизложбата “Дивият свят на Източните Родопи”, организирана от българско-холандския проект „Новото тракийско злато” (newthraciangold.eu). Vesti.bg е медиен партньор на събитието.

Холандската логистична компания TNT ще разиграе томбола с оранжева велосипедна награда, като „билетът“ за нея е шапката, която участниците ще получат при старта на тура.

Оранжевият велотур е част от

българско-холандската инициатива „Всички на колела“,

финансирана от Холандското посолство в България.

Желание да участват са изразили и други дипломати.

Архитекти, урбанисти, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение обсъждаха велосипедни решения за София в рамките на двудневно работно ателие „Мисли велосипедно“ през февруари т.г. „Мисли велосипедно“ (Think-Bike) беше първият от поредицата семинари в София и други градове, част от инициативата Bike`em all (Всички на колела) за популяризирането на велосипедния транспорт в България.

Второто ателие беше в Русе, а третото ще е на 22 май в Момчилград.

Основни лектори са специалисти по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура от Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy), публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността.

Участниците в ателиетата се запознават с развитието на велосипедното движение в Холандия и повратът през 70-те години на миналия век, когато велосипедът започнал да се превръща в масово и пълноправно средство за придвижване.

„Всички на колела“ включва работа и с деца.

В няколко училища имаше уроци по безопасно придвижване с велосипед в града.

Поредица лекции се изнасят пред стотина деца на възраст от 3 до 18 години. Обученията включват запознаване със законовите изисквания и правилата за движение с велосипед, практически съвети от опитни велосипедисти, култивиране на чувство за толерантност на пътя. Лекторите са от „Велоеволюция“.

Вчера, деца от 128-о училище „Алберт Айнщайн“ имаха урок по велосипедно мислене, а с тях беше заместник-посланикът на Холандия г-жа Рини Бус. В училищния двор беше открита поредната велостойка за паркиране на колелета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>