«

»

май 07

Банска художествена школа

Toma_Vishanov_Molera_John_Baptist_detailБанската школа е възрожденска художествена школа от 18 – 19 век, която възниква и се развива в село Банско и околните селища в Разлога.
Основоположник на Банската художествена школа е Тома Вишанов – Молера, който в края на 18 и началото на 19 век я формира като резбарско-живописна школа.[1] Банската художествена школа влияе силно на Дебърската. Предполага се, че Вишанов учи във Виена в края на 18 век, където е повлиян от теченията на европейската живопис. За разлика от другите школи, Банската продължава да живее като типично Възрожденско явление чак до Балканската война.
Сред известните родове в банската живопис е родът от Банско Молерови, с най-ярък представител Димитър Молеров, а също така и наследилите го Симеон Молеров и Георги Молеров. Други по-значими представители са Христо Гълъбов, Михалко Голев, Димитър Сирлещов и други. Представители на школата са и членовете на така наречената „арнаудска група“, от която се открояват Велян Христов (Уста Велян) и неговият син Ангел Велянов и други.
Dimitar_Molera_Raising_of_LazarusВъзкресение Лазарово. Стенопис от Димитър Молеров от църквата „Свети Архангел Михаил“ в село Осеново край Банско от 1840 година.
Наследството на Банската школа е в две основни направления — живопис и дърворезба. Нейните представители работят в различни краища на Македония и Света гора. Сред резбарите по-известни са Уста Велян, Христо Гълъбов, Михалко Голев, Димитър Сирлещов и други. Техни произведения са иконостасът в черквата „Света Троица“ и старият иконостас в гробищната черква „Света Богородица“ в Банско.
Банската живопис обхваща наследство от хиляди икони, изографисани в много църкви и манастири в течение на повече от едно столетие. Тя носи характеристиките на възрожденската живопис с нейното колебание между старите иконографски традиции и стремежа към създаване на нова стилистика. Тома Вишанов създава прогресивен за времето си и сложен стил. Синът му Димитър Молеров, отчитайки консервативния вкус на съвременниците си, връща стила си назад и рисува по светогорски маниер.

Включете се в дискусионния форум за този пост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>