«

»

апр. 26

Източните Родопи в първия по рода си пътеводител

Първият пътеводител за Източните Родопи вече е на разположение на туристите, които търсят дестинации далеч от утъпканите пътеки на масовия туризъм.

Пътеводителят беше представен на първия ден от 29-ото международно туристическо изложение „Холидей енд спа експо“ в София.

Изданието е финансирано от българо-холандския проект „Новото тракийско злато“, който цели да подпомогне устойчивото развитие на Източните Родопи чрез дейности в три области: опазване на околната среда, разработване на биоземеделие и развитие на екотуризъм.

Пътеводителят представя културните, историческите и природните забележителности на Източните Родопи в текст и снимки.

Той е съкровищница от практическа информация за възможностите за активна почивка, за къщите за гости, ресторантите, транспортните връзки и информационните центрове, хвалят го издателите. Изданието има вариант на български и английски език.

Авторът Георги Палахутев, запален пътешественик и фотограф,

който има лична връзка с тази част на страната, казва, че се е стремил да отговори на очакванията, които български и англоговорящи екотуристи биха могли да имат, докато пътуват из това ново и вълнуващо за тях място.

Пътеводителят има три части: първата е за Източните Родопи с тяхната география и история, втората е с практическа туристическа информация, а третата, „същинска“ част ( по думите на автора) описва подробно деветте района на Източните Родопи, всеки със своите забележителности, маршрути, защитени територии, хотели и т.н.

За всеки район има карта, на която са посочени забележителностите, а на последните страници – и пътна карта на Източните Родопи.

Зам.-министърът на икономиката Иво Маринов смята, че целият проект „Ново тракийско злато“ е в синхрон с политиката на министерството за рекламиране на България като целогодишна туристическа дестинация.

Ведомството два подкрепата си и за участието на проекта на три събития за екологичен туризъм тази година: в София, Париж и Лозана.

Благовеста Василева е сред

многото хора, които се надяват да спечелят от пътеводителя

Тя и съпругът и са част от мрежа от около 100 местни хора, които участват в „Новото тракийско злато“. Те имат ферма – единствената в България сертифицирана говедовъдна екоферма, и къща за гости.

Тя казва, че работят от самото начало на проекта, който им е помогнал финансово (с пари за сертифицирането и други разходи), с обучение и с контакти. До този момент фермата им се е разраснала така, че сега имат 500 говеда от местни породи, които отглеждат със свободна паша, както и овце и коне.

В най-натоварените туристически периоди къщата им за гости пък е заета през всички уикенди. Благовеста се надява, че повече туристи ще дойдат при тях, когато пътеводителят им разкрие Източните Родопи.

Преди „Новото тракийско злато“ да приключи през 2014 г., екипът има амбицията да го издигне едно ниво по-нагоре и да го направи

част от европейската инициатива „По-дива Европа“

която цели да направи нашия континент „по-див“, с повече пространство за диви животни, недокосната природа и естествени процеси.

Заедно с Дружеството за опазване на птиците в България, „Новото тракийско злато“ са номинирали Източните Родопи за една от десетте забележителности на „По-дива Европа“.

Номинацията в момента се разглежда и положителен резултат би означавал по-голяма репутация за това непознато кътче на България сред любителите на природата в цяла Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>