«

»

май 08

Най-добрите 10 екобизнес идеи

Екобизнес

Екобизнес

Понякога и невероятните идеи могат да се превърнат в печеливш бизнес. Ето някои от тях, довели до създаването на стабилни компании.

Хибридните автомобили. Тойота Приус е най-популярната в света хибридна кола, която емитира наполовина от въглеродния двуокис, който емитира един обикновен автомобил. И други производители на автомобили вече предлагат на пазара хибриди. Разликата от конвенционалните автомобили е, че в колата има и един електромотор.

Тези факти правят очевиден избора на предприемчивите автомонтьори да открият сервиз за хибриди.

Да си произвеждаш сам енергия. До скоро ветрогенераторите бяха масивни съоръжения, които се използваха само във ветроенергийни паркове и изоставени селски райони. Вече са в производство и малки ветрогенератори на достъпни цени. Могат да се използват, както за захранване с електричество на домакинството, така и за производство на електроенергия в по-малки мащаби. ЕС, чрез различни свои програми, финансира на стойност до 1 000 000 евро изграждането на малки ветропаркове (Програма за развитие на селските райони, Мярка 312 и 321).

Домашна инсталация за рециклиране. Когато говорим за тенденцията за предоставяне на професионални услуги от дома, обикновено се сещаме за домашно приготвени сладкарски продукти или тъкани на ръка килимчета. За домашна инсталация за рециклиране, надали се сещате. Всичко това се променя откакто Ecopod е вече на пазара. Създаден в сътрудничество с BMW, Ecopod е първата инсталация за рециклиране, която може да експлоатирате в домашни условия. Целта на това съоръжение е изцяло да промени възгледите на потребителите за собствените им отпадъци.

Рент-а-кар. Все още в България не е създадена фирма, която да отдава под наем хибриди. Ако се замислите, дори и при малко по-висока цена на наема, с количеството спестено гориво, крайният разход за наемателя на кола би бил по-малък. Не забравяйте и удовлетворението на потребителя, че спомага за опазването на околната среда. Ако погледнем чуждия опит, ще видим, че базирана в Лос Анжелис компания, започнала бизнес с отдаването под наем на хибриди, за една година е увеличила печалбата си два пъти и сега вече има офиси в осемте най-големи града в САЩ.

Еко предприемач. Към момента има няколко фирми, основно базирани в САЩ, които произвеждат еко чанти. Една от фирмите произвежда чанти Ecoist, направени от погрешно отпечатани или намалени пазарски чанти, етикети от безалкохолни напитки и опаковки от шоколадови изделия. Фамилната компания, базирана в Маями вярва, че потребителите ще могат да се наслаждават на модерен лайфстайл, ползвайки техните стилни продукти и същевременно правят нещо полезно за планетата. Материалите, които в противен случай биха отишли на депа за отпадъци се разделят и използват от занаятчии за направата на модерните чанти.

Напредичави земделски производители. Бизнес възможност, измислена от двама бивши британски продуценти, заели се с отглеждането на маслини в Италия. Те предлагат на всеки, който желае да си осинови маслиново дърво, като в обявата, която пуснали, най-прилежно са обяснили състоянието на всяко дърво и местоположението му.

За около 200 лв. на година, плюс таксите за доставка, потребителите получават цялата продукция на осиновеното от тях дърво. В случая, с осиновените маслинови дръвчета, освен сертификата за осиновяване, осиновителят получава зехтин, маслини и домашно произведен сапун. Всъщност британците са направили успешен бизнес, тъй като от предложените 881 дръвчета са осиновени 548. Не е зле.

Опитът им може да бъде приложен съвсем успешно и в България от предприемчиви земеделци. Вместо маслинови дръвчета могат да се предложат, ябълкови, сливови (ще има и ракия) или дурги характерни за нашата географска ширина видове.

От врата до врата при рециклирането. Кога заради невежество, кога поради мързел, голяма част от потребителите и бизнеса не полагат усилия да рециклират старата си електроника. Поради тази причина стартирането на бизнес и предлагането на услуга, която включва отнасянето на старите електроуреди при повикване от клиента, ще накара много хора да рециклират старите си уреди. Помислете за това.

Борба с глобалното затопляне чрез sms. Американска фондация, заела се да се бори с глобалното затопляне е измислила нов начин, как всеки може да помогне за намаляване на парниковия ефект. В момента фондацията предлага на всеки, който желае, чрез изпращането на sms да си закупи 140kg въглероден двуокис от нейната програма за балансиране на въглеродния двуокис.

По този начин вместо всеки да се чувства виновен, че се кани, а досега все още не е засадил дърво, само с няколко sms-са може да изкупи вината си.

Еко почистване. Бруклинска компания, която до скоро е предлагала стандартно почистване на домовете е променила своята технология в нещо специално. Компанията използва само нетоксични, щадящи околната среда препарати, насочени към загрижени за околната среда потребители и хора с алергии.

Еко нощен клуб. Шикозен нощен клуб в Амстердам предлага биологично произведена бира и организира ревюта на дизайнери на еко-дрехи. Концепцията при изграждането на нощния клуб включва още генериране на електричество от дансинга (чудесен начин да извадиш киловати от енергични танцьори), тоалетни, работещи с дъждовна вода, стени, които променят цвета си в резултат на температурните промени и градина на покрива. Концепцията е разработвана почти година, а сега може да се използва на готово.

Идеята може да бъде и доразвита, например използването на технологията на дансинга на натоварени пешеходни зони за производство на електричество.

Автор: Петър Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>