«

»

май 09

Световна екология и енергетика

eko sw Днес се отбелязва Световният ден на околната среда, а в България 5 юни за трета поредна година се чества като Ден на българската енергетика.
Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда.

Той се чества от 1973 година по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм през 1972 година.
На форума в Швеция е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята.

През годините този ден се е превърнал в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

Темата на Световния ден на околната среда през 2012 година е „Зелена икономика: Ще се включиш ли и ти?”, което отново представя зелената икономика като алтернатива на начина, по който правим бизнес, ако искаме да създадем по-устойчиво бъдеще.

2 коментара

 1. любчо луков

  Виждате, че година и половина т.н.МОСВ /а всъщност сбирщина от неграмотни и мързеливи връзкари / не желае и не може да отговори, одобрена ли е по принцип т.н. защитена зона Рила-Буфер и какви са нейните граници?
  Защо: Защото в нея в момента продължава изграждането на няколко ВЕЦ-а собственост на Куюмджийски и Трактора, като за подставено лице се ползва един дебил-доземляк от с.Продановци, а и до сега всички реки в Самоковска община са защитени зони и затова в тях на осн. чл.118Ж, ал.1, т.4 и т.5 от ЗВ, както и според стр.72 от Приложение 7.1.7 на ПУРБ-Дунавски район И ДО СЕГА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИ ВЕЦ Е ИМПЕРАТИВНО НЕДОПУСТИМО.
  Сградоцентралата на един от тези ВЕЦ-т.н.“Роса“ на р.Леви Искър в з. на с.Мала Църква е изградена върху земя-публична общинска собственост на Столична община и публична държавна собственост, с което Конституцията е най-престъпно нарушена.Изп.директор на Аг.по кадастър в грубо нарушение на закона издаде заповед, с която обяви тази земя за частна общинска собственост на Самоковска община, а тя я продаде на дебила.
  Но какво значение има това за Куюмджиите, Трактора и безкрайната измет от корумпирани прокурори?
  То всъщност други няма!!!
  Защо са забранени ВЕЦ-овете в зоните за защита на питейни води и в защитените зони? Защото при тях, както във водовземното им съоръжение, така и в старото речно корито гние органика-хиляди умрели биологични видове, мършата от които заразява водата, която малко по надолу отива в питейния водопровод от кота 1215м – за гр.София и други общини.Затова Законодателят е забранил императивно изграждането на нови ВЕЦ както на р.Леви Искър, така и на всички реки в Самоковска община, тъй като те носят питейната вода за няколко милиона души.
  21.01.2016г.

 2. любчо луков

  Какви са границите на новата защитена зона Рила-Буфер, одобрена по принцип на Биогеографския семинар, проведен на 11.10.2014г. в МОСВ с участието на ЕК, ЕП, учени от БАН и неправителствени природозащитни организации ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>